Ekspozita “Shyqyri Sako, Duke Pikturuar Filmin”

Qendra për Hapje dhe Dialog, hapi më 18 korrik 2019 ekspozitën “Duke pikturuar filmin”, me vepra të Shyqyri Sako, “Artist i Merituar”. Janë ekspozuar rreth 85 punime të përzgjedhura nga karriera mbi 50-vjeçare e artistit, si: pllakate origjinale filmi, skica, vizatime, portrete, eksterierë, interierë dhe piktura. Pllakatet e filmave (posterat), janë prodhime origjinale që u përkasin viteve kur filmat […]

Muzeu Arkeologjik Butrint

Muzeu Arkeologjik Butrint u krijua në v. 1950 në mjediset e fortesës veneciane, në akropolin e qytetit antik të Butrintit, me materialet arkeologjike të zbuluara nga Misioni Arkeologjik Italian i drejtuar nga L. M. Ugolini (shih), që shpëtuan nga shkatërrimet e Luftës II Botërore. Fillimi i gërmimeve sistematike në këtë qytet nga arkeologët shqiptarë shtoi […]

Xhamia Muradies, Vlorë

Xhamia e Muradies ndodhet ne qytetin e Vlorës, në aksin rrugor Vlorë-Skele, ne zonën arkeologjike (zona A sipas zonifikimit arkeologjik), në një nga qendrat e qytetit, pranë Sheshit te Flamurit. Objekti është i kufizuar nga te gjitha anët me rrugë. Objekti është i veçuar dhe është i dukshëm qartë nga të gjitha anët (pa mare […]

Kisha e Shën Kollit Mesopotam, Sarandë

Kisha e Manastirit të Shën Kollit (Mesopotam) është një monument i trashëgimisë kulturore në Mesopotam, rrethi i Delvinës, në qarkun e Vlorës, Shqipëri. Ky monument është i llojit “Arkitekture”, i miratuar me numër “Nr.586. Datë . 17.03.1948 & Nr.4874. Datë.23.09.1971”. Manastiri duhet të jetë ndërtuar në 1224. Absida e dyfishtë e bën unike në zhanrin […]

Banesa Kadare, Gjirokastër

Muzeu “Banesa Kadare” ndodhet në Gjirokastër, dhe është banesa ku lindi shkrimtari i njohur shqiptar nga gjirokastra Ismail Kadare. Muzeu hapi dyert për vizitorët në 28 janar të vitit 2016. Shtëpia daton në vitin 1799 dhe u rindërtua pas djegies aksidentale në vitin 1999, sipas përshkrimit që i bën vetë Kadare. Projekti i rindërtimit u […]

Kisha E Shën Kollit, Voskopojë

Kisha e Shën Kollit është një monument kulture me rëndësi të veçantë kombëtare për vlerat e saj arkitektonike dhe artistike të frymëzuar nga trashëgimia e kultit Bizantin. Monumenti përfaqëson edhe një dëshmi të prekshme të rëndësisë historike të Voskopojës. Kisha e Shën Kollit është përfunduar në 1721. Struktura konsiston në një ndërtim prej guri të […]

Kisha E Shën Mërisë, Voskopojë

Kisha e Shën Marisë (Voskopojë) është një monument i trashëgimisë kulturore në Voskopoje, rrethi i Korçës, në qarkun e Korçës, Shqipëri. Ky monument është i llojit “Arkitekture”, i miratuar me numër “586 e 4874” më “17.03.1948, 23.09.1971”.

Xhamia Iljaz Bej Mihrahori, Korcë

Xhamia Iljaz Bej Mihrahori është ndërtuar në 1494 (sipas E. Vlorës që më 1465) nga Iljaz bej Mirahori në vakëfin e tij, tregues ky i të parit vakëf në trojet shqiptare. Është xhamia e pare me kube e ndërtuar në Shqipëri. Xhamia është ngritur mbi themelet e kishës së vjetër të Shënapremtes. Së bashku me […]

Muzeu Gjon Mili, Korçë

Në Muzeun Gjon Mili janë ekspozuar 240 fotografi të mjeshtrit botëror të fotografisë me origjinë shqiptare Gjon Mili, thënie të tij apo të njerëzve të tjerë, që janë shprehur për të, ekspozitore me elemente nga jeta e tij, apo e kohës që jetoi.