Veprat fituese të Çmimeve Letrare “Penda e argjendtë” për vitin 2012 - Ministria e Kulturës
Postuar më: 09/12/2013

Veprat fituese të Çmimeve Letrare “Penda e argjendtë” për vitin 2012

Romani

Fitues i çmimit “Penda e argjendtë” për romanin në vitin 2012:

Romani “Valsi i lumturisë”, i autorit Ylljet Aliçka

“Për ironinë e spikatur dhe përsosjen e saj deri në grotesk dhe imazhet e gjalla në rrëfim të kapërcyellit të kohërave.”

 

Tregimi

Fitues i çmimit “Penda e argjendtë” për tregimin në vitin 2012:

Vëllimi me tregime “Perla”, i autorit Ardian-Christian Kyçyku

“Për kërkimin, guximin dhe përputhjen e kënaqësisë së shkrimit me kënaqësinë e leximit.”

 

Poezia

Fitues i çmimit “Penda e argjendtë” për poezinë në vitin 2012:

Vëllimi poetik “Një ballkanas në Londër”, i autorit Rudolf Marku

“Për imazhet e gjalla dhe të veçanta, për ironinë dhe humanizmin e thellë.”

 

Autori debutues

Fitues i çmimit “Penda e argjendtë” për veprën debutuese në vitin 2012:

Romani “Poetët bëjnë dashuri ndryshe”, i autorit debutues Darien Levani

“Për rrëfimin elegant dhe atmosferën e këndshme të të rrëfyerit.”

 

Përkthimi

Fitues i çmimit “Penda e argjendtë” për veprën e përkthyer në vitin 2012:

Vëllimi “Delfini” i autorit Robert Lowell, të përkthyer në shqip nga Parid Teferiçi

“Për mjeshtërinë e sjelljes në shqip të poetikës së një prej autorëve më të rëndësishëm amerikanë të shek. XX.”

 

Kritika

Fitues i çmimit “Penda e argjendtë” për kritikën në vitin 2012:

Vepra kritike “Don Kishoti shqiptar”, e autorit Ali Aliu

“Për aventurën e një leximi të ri të letërsisë shqipe.”

 

Ese

Fitues i çmimit “Penda e argjendtë” për esenë në vitin 2012:

Vepra eseistike “Kristo Kirka”, e autorit Uran Butka

“Për zbulimin dhe portretizimin e një prej figurave më të spikatura të botës shqiptare.”

 

Letërsi për fëmijë

Fitues i çmimit “Penda e argjendtë” për letërsinë për fëmijë në vitin 2012:

12 romanet “Unë jam Kronosi-mbreti i kohës”, të autorit Thanas Jorgji

“Për korpusin prej 12 romanesh ku ngërthehen aventurat, gëzimi dhe mençuria fëminore.”